Sony lanserar sensorer med nyutvecklad AI-teknik

      Comments Off on Sony lanserar sensorer med nyutvecklad AI-teknik
En ny typ av sensor kommer snart att börja lämna Sonys fabriker. I sensorn är bildprocessorn med AI-funktionen integrerad och kan därför hantera informationen snabbare än annars.

Sony har skapat vad man själva säger är världens första sensorer med inbyggd AI-processor, med en upplösning på 12,3 megapixel. Det här ska ge flera möjligheter till förbättring inom flera områden menar Sony. I vanliga fall levererar sensorn bara obehandlad bilddata som sedan skickas iväg för att hanteras av andra enheter.

I de nya sensorerna har Sony kombinerat en bildsensor med vad de kallar ”logic chip”, själva kretsen. Dessa är placerade i två lager som placerats ovanpå varandra med bildsensorn överst. Vanligtvis fångas stora mängder bilddata in oavsett om informationen är användbar eller inte – något som tar tid. AI-funktionerna i den nya sensorns kretsar gör att enheten kan producera färdiganalyserad data direkt, istället för att ödsla tid och bandbredd på att låta andra enheter för att hantera rådatan. 

Det här ska enligt Sony till exempel leda till lagg som uppstår när data ska överföras, i vissa applikationer kan det även minska mängden data som ska överföras till ett annat system (laddas upp till molnet eller liknande). Det ska också minska strömförbrukningen eftersom det inte krävs några externa processorer för att hantera bilddatan. 

AI-kretsen i sensorerna kan programmeras för att utföra olika saker, till exempel räkna personer, avläsa rörelsemönster eller i kombination med värmekameror kunna sortera ut olika värmenivåer. Sensorerna ska även kunna användas för väldigt noggrann följande autofokus i realtid när man filmar. 

Exempelbild med realtidsföljning med nya sensorn.

De två sensorerna IMX500 och IMX501 är i storleken 1/2,3 tum med en upplösning på 12,3 megapixlar och möjlighet att filma i 4K/60p, men vill man ha video och AI-tekniken igång får man nöja sig med 30 bilder per sekund. Inte några monster vad gäller både storlek och upplösning alltså. Men det verkar inte helt uppenbart att det är tänkt att dessa ska användas i konsumentprodukter, utan kanske snarare i övervakningskameror och liknande.

Tekniken är onekligen spännande och vi kan säkert komma att se delar av den ta sig in i konsumentprodukter. Testprodukter för produktion ska börja levereras till tillverkare under april 2020 för enbart sensorn, samt juni 2020 för sensorpaket med färdiga kopplingar.

Source: kamerabild

Avatar

About Victor Colstrup

I have always been interested in technology and have especially followed Elon Musk and his exciting journey in creating a better world. I will soon also add articles in my other interest and that is AI (Artificial Intellegence) which I hope everyone will like as much as I do. TeslifyNews will be the source for future technology and how it will impact society. See you!